Databaser för genusforskning
KvinnSam förtecknar litteratur inom kvinno-, mans- och genusforskning. Du hittar materialet i våra databaser. Här listar vi databaser från KvinnSam och andra resurser för genusforskning.
Databaser
KVINNSAM
KVINNSAM är en tvärvetenskaplig litteraturdatabas med referenser till svensk och utländsk genusforskning och kvinnohistoria, baserat på Göteborgs universitetsbiblioteks bestånd, framför allt tryckt material. Databasen är en del av den svenska nationalkatalogen Libris och innehåller cirka 170 000 referenser och är därmed Nordens största databas i sitt slag.
KVINNSAM innehåller referenser till:
- Monografier och samlingsverk
- Bidrag i samlingsverk
- Artiklar i tidskrifter och årsböcker
- Uppsatser
Allt material indexeras med hjälp av kontrollerade ämnesord från KVINNSAM:s egen ämnesordslista KAO. Databasen produceras av KvinnSam vid Göteborgs universitetsbibliotek.
Ämnesorden är valda ur ett konsekvent kvinnoperspektiv, dvs ämnesordet kvinnor är alltid underförstått. Ämnesordet författare avser författare som är kvinnor, med ämnesordet poliser menas poliser som är kvinnor. För att söka efter motsvarande för män läggs :män till sökordet, det vill säga författare: män, poliser: män. Andra texter om män kan hittas genom att söka på manlighet, mansrollen, fäder osv.
Undvik att lägga till ämnesordet genus i sökningar. Eftersom databasens fokus är genusforskning och kvinnohistoria har ämnesordet genus använts återhållsamt.
I KVINNSAM finns namn på personer som ämnesord. Artiklar som handlar om filosofer, författare, konstnärer etc kan sökas på dessas namn. Välj personer i rullgardinsmenyn till höger om ämnesordsfältet.
Queerlit
Databasen Queerlit samlar referenser till förstautgåvor av skönlitteratur utgiven i Sverige, på svenska eller på något av de nationella minoritetsspråken med perspektiv och motiv som berör homosexualitet, bisexualitet, trans, queer och/eller intersex.
Queerlit omfattar alla typer av skönlitterära skildringar, oavsett målgrupp eller form. Databasen innehåller även referenser till självbiografiska texter, brev, dagböcker och liknande, som till en större del behandlar databasens ämnesområden.
Databasen finns dels i ett eget gränssnitt, dels integrerat i den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS. Queerlit är utvecklat genom ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet i samarbete med KvinnSam, GRIDH, Södertörns högskola och Linnéuniversitetet. Projektet finansierades av Riksbankens jubileumsfond 2021-2023. Databasen underhålls av KvinnSam och Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH) ansvarar för gränssnittet och övriga tekniska aspekterna av driften.
GENA
I GENA kan du söka referenser till svenska doktorsavhandlingar inom genusforskning mellan åren 1960-2022.
GENA uppdateras inte längre, men i databasen KVINNSAM kan du söka efter avhandlingar inom genusforskning, kvinnohistoria och angränsande discipliner. Under ”Materialtyp/materialtyper” begränsar du sökningen till avhandlingar.
Databasen GENA producerades av KvinnSam i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning.
Databasen GENA finns även tillgänglig i sin helhet som nedladdningsbar fil på Svensk Nationell Datatjänst (SND)
Fler databaser inom genusforskning hittar du i Göteborgs universitetsbiblioteks databassök
Arkiv och handskrifter
Alvin
I plattformen Alvin hittar du material från KvinnSams arkiv. Här finns både arkivförteckningar där du kan hitta och beställa fram innehåll ur våra arkivsamlingar, och även digitaliserat material och fotografier från våra arkiv. Du kan söka på exempelvis personnamn, föreningsnamn, eller dokumenttyp. Brev kan du söka på avsändare eller mottagare, eller en kombination av båda. Alvin utvecklas och drivs av Uppsala universitetsbibliotek i samarbete med Göteborgs universitetsbibliotek och Universitetsbiblioteket, Lunds universitet. Flera andra kulturarvsinstitutioner är också medlemmar i Alvin. Se mer information om att hitta i KvinnSams arkiv i vänstermenyn under ”KvinnSams arkiv”.
KvinnSams bilddatabas
Bilddatabasen innehåller cirka 1000 digitaliserade bilder från KvinnSams arkiv. Bilderna är ett urval och databasen uppdateras inte längre. Vi hänvisar i stället till plattformen Alvin.
Biografier och lexikon
Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon (SKBL)
SKBL innehåller levnadsteckningar över närmare 2 000 svenska kvinnor eller kvinnor som varit verksamma i Sverige, från medeltid till nutid. Endast avlidna kvinnor finns med. Utöver levnadsteckningarna finns biografiska upplysningar om härkomst, utbildning, verksamhet, organisationstillhörighet, kontakter och utmärkelser, liksom källhänvisningar och upplysningar om arkiv och minnesmärken. SKBL är producerad vid Göteborgs universitet av en projektgrupp bestående av forskare (historiker och litteraturvetare) och bibliotekarier. Artiklarna är skrivna av forskare och experter från hela Sverige. KvinnSam sköter den administrativa driften av SKBL.
Till Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
Nordisk kvinnolitteraturhistoria (NKL)
Nordisk kvinnolitteraturhistoria innehåller artiklar om mer än 800 författare från de nordiska länderna. NKL behandlar kvinnliga författare från de isländska sagorna fram till 1990-talet. Den digitala versionen av Nordisk kvinnolitteraturhistoria, NKL, har försetts med ämnesord och med uppgifter om tidsperiod och land, vilket gör det möjligt att söka t.ex. tematiskt. Utöver de danska och svenska versionerna har verket nu också översatts till engelska.
Till Nordisk kvinnolitteraturhistoria
FRAmes on GENder
FRAmes on GENder innehåller feministiska texter från andra vågens kvinnorörelse. Här hittar man böcker, artiklar och pamfletter från 29 europeiska länder, alla i fulltext. Forskare i varje land har valt ut tio texter som man anser vara representativa. Totalt innehåller databasen närmare 300 texter som speglar kvinnorörelsens utveckling under 1960- och 1970-talen. Databaasen kan användas som ett verktyg för forskare som vill jämföra den feministiska rörelsens tankar i olika länder liksom av alla som är intresserade av att ta del av de olika texterna.