Material och söktjänster A-Ö
A-Ö-listan innehåller kort information om bibliotekets material och de söktjänster du använder för att hitta materialet. Filtrera eller använd listan för att hitta den materialtyp eller söktjänst du letar efter.
A
-
Actapublikationer
Universitetsbiblioteket har tre serier med Actapublikationer.
- Acta Universitatis Gothoburgensis
- Acta Bibliothecae Universitatis Gothoburgensis
- Acta Regiae Societatis Scientiarum et Litterarum Gothoburgensis
Du hittar Actapublikationerna genom att söka på titel eller författare i Supersök och Gupea. Många publikationer i Actaserierna finns också att köpa i tryckt form.
-
Alvin
I Alvin hittar du en del av universitetsbibliotekets handskrifter, till exempel brev, dagböcker och manuskript. Du kan söka på personnamn, arkiv eller organisation. Alvin innehåller även material som finns på andra kulturarvsinstitutioner i Sverige.
- APC, se Publiceringsavgift
- Arkiv, se Handskrifter
- Artiklar, se Tidskriftsartiklar eller Dagstidningar
-
Avhandlingar
Avhandlingar publiceras av doktorander när de ska avlägga sin doktorsexamen. Du hittar avhandlingar i Supersök, Swepub och WorldCat.
B
-
Biokat
Biokat är en inskannad kortkatalog med hänvisningar till litteratur om medicin och naturvetenskap fram till cirka 1980. I Biokat kan du bläddra och beställa fram böcker från bibliotekets magasin. Litteratur inom dessa ämnen fram till 1957 hittar du i Katalog -1957.
-
Böcker
Du hittar universitetsbibliotekets böcker i Supersök. Äldre böcker kan du behöva söka efter i våra inskannade och tryckta kortkataloger.
-
Botankat
Botankat är en inskannad kortkatalog med hänvisningar till litteratur inom botanik fram till 1978. I Botankat kan du bläddra och beställa fram böcker från bibliotekets magasin. Litteratur inom dessa ämnen fram till 1957 hittar du i Katalog -1957.
- Brev, se Handskrifter
-
Browzine
Med tjänsten Browzine kan du söka, läsa, spara och bevaka många av bibliotekets elektroniska tidskrifter. Studenter och anställda vid Göteborgs universitet kommer åt artiklarna i Browzine genom att logga in med sitt GU-konto.
C
- CD, se Ljud- och videoinspelningar
D
- Dagböcker, se Handskrifter
- Dagspress, se Dagstidningar
-
Dagstidningar
Dagstidningar finns på mikrofilm eller som fulltext. Du hittar tidningsartiklar i fulltext i några av våra databaser. På två bibliotek finns särskilda datorer som har full tillgång till Kungliga bibliotekets söktjänst Svenska dagstidningar. Dagstidningar som finns på mikrofilm söker du efter i Supersök.
-
Dahlkat
Dahlkat är en inskannad kortkatalog med hänvisningar till professor Carl G. Dahls (1875-1959) samling inom pomologi (läran om odlad frukt och fruktträd), trädgårdsvetenskap och landskapsarkitektur. Samlingen innehåller publikationer utgivna mellan 1539 och 1959.
-
Databaser
Universitetsbibliotekets databaser innehåller artiklar i fulltext, hänvisningar till artiklar, statistik och företagsfakta, ordböcker och andra typer av material. Använd databaserna när du behöver hitta vetenskaplig information inom ett ämne.
-
Dataset
Dataset som genereras av forskning tillgängliggörs via forskningsdatakataloger inom olika ämnen. Använd Googles söktjänst för dataset för att göra en ämnesövergripande sökning efter dataset.
Dataset kan även sökas via datarepositoriers egna kataloger. Du kan söka efter datarepositorier via Registry of Data Repositories. En ämnesindelad lista över datarepositorier finns på The Open Access Directory.
-
Departementsserien
Departementsserien (Ds) innehåller utredningar som departementen har gjort och som lämnas som förslag till regeringen. Ds i elektronisk form kan du söka fram i bibliotekets databaser inom svensk rätt eller på regeringens webbplats. Ds i tryckt form finns på Ekonomiska biblioteket och går att söka efter i Supersök.
-
Digitaliserat material
Digitaliserat material är tryckta verk från bibliotekets samlingar som har digitaliserats, ofta i form av en högupplöst PDF-fil. Det kan vara allt från böcker och tidningar till affischer, fotografier, handskrifter och personarkiv. I Gupea kan du söka bland det digitaliserade materialet på författare och titel.
- Doktorsavhandlingar, se Avhandlingar
- Domar, se Rättsfall
- Donerade samlingar, se Specialsamlingar
- Dramatik, se Pjäsmanus
- Ds, se Departementsserien
- DVD, se Ljud- och videoinspelningar
E
-
E-böcker
En e-bok är en elektronisk bok som du kan läsa i din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Du hittar e-böcker i Supersök.
- Efemärt tryck, se Vardagstryck
-
Eko
Eko är en inskannad kortkatalog med hänvisningar till litteratur inom företagsekonomi, nationalekonomi och juridik utgiven före 1980. I Eko kan du bläddra och beställa fram böcker från bibliotekets magasin.
- Encyklopedier, se Uppslagsverk
- Exlibris, se Specialsamlingar
F
-
Fanzines
Ett fanzine är en icke-kommersiell publikation skapad av supportrar och fans, med andra lika hängivna som främsta målgrupp. Innehållet har i regel anknytning till hobbyn, som kan vara till exempel serier, musik eller film. Fanzines finns i specialsamlingar på Konstbiblioteket och Humanistiska biblioteket.
-
Färgkartor
Färgkartor med kulörkoder finns på Konstbiblioteket. Färgkartorna kan inte lånas hem.
- Film, se Ljud- och videoinspelningar
- Forskningsdata, se Dataset
G
-
GENA
I databasen Gena kan du söka svenska avhandlingar med genusperspektiv. Här finns referenser från och med 1960 då den första kvinnovetenskapliga avhandlingen skrevs. Nyare avhandlingar finns ofta i fulltext.
-
GUP
GUP är Göteborgs universitets publikationsdatabas. I GUP finns referenser till artiklar, bokkapitel, böcker, rapporter och annat material publicerat av författare vid Göteborgs universitet. Databasen sträcker sig från år 2004 och framåt. Författare vid Göteborgs universitet ska enligt rektorsbeslut registrera alla sina publikationer i GUP.
-
Gupea
Gupea (Göteborgs Universitets Publikationer - Elektroniskt Arkiv) är en databas för elektronisk publicering av material från författare vid Göteborgs universitet. I Gupea hittar du avhandlingar och annat vetenskapligt material i fulltext. Databasen innehåller även studentuppsatser och en stor samling video- och ljudresurser, samt universitetsbibliotekets digitaliserade samlingar.
H
-
Handböcker
En handbok innehåller handledning eller översikt inom ett ämnesområde. Handböcker kan vara manualer med detaljerade instruktioner. De kan också vara mer djupgående och därmed likna ämnesspecifika uppslagsverk. Du hittar handböcker i Supersök.
-
Handskrifter
Universitetsbibliotekets handskriftssamlingar består huvudsakligen av person- och föreningsarkiv med bland annat brev, dagböcker och manuskript. Du hittar handskrifter i databasen Alvin, samt i kortkataloger och förteckningar på Humanistiska biblioteket.
K
-
Kartor
Använd Supersök för att söka fram kartor i bibliotekets samlingar. Digitala kartor hittar du i databaslistan genom att filtrera på materialtyp Kartor och bilder. En samling med historiska kartor finns på Humanistiska biblioteket och är förtecknade i den digitala Kartkatalogen.
-
Katalog -1957
Katalog -1957 är en inskannad kortkatalog med hänvisningar till litteratur inom alla ämnesområden utgiven till och med 1957. I Katalog -1957 kan du bläddra och beställa fram böcker från bibliotekens magasin.
-
Kortkataloger
Kortkataloger innehåller tryckta kort med hänvisningar till äldre litteratur. Korten är sorterade alfabetiskt eller efter ämne. Universitetsbiblioteket har flera tryckta kortkataloger som finns på de olika biblioteken. Några kortkataloger finns inskannade och är sökbara online: Katalog -1957, alfabetisk katalog, Katalog -1957, ämnesindelad katalog, Eko, Lärobokskatalogen 1958-75, Biokat, Botankat och Dahlkat.
-
Kriterium
I Kriterium hittar du vetenskapligt granskade böcker i fulltext. Kriterium är en portal för open access-publicering och vetenskaplig granskning av böcker, och är ett samarbetsprojekt mellan flera universitet i Sverige. Göteborgs universitetsbibliotek deltar i samordning och tekniskt stöd av Kriterium.
- Kulörkoder, se Färgkartor
-
Kursböcker
Kursböcker hittar du i Supersök. Filtrera på Kursbok när du söker för att snabbt få träffar på endast kursböcker.
-
KVINNSAM
KVINNSAM är en tvärvetenskaplig databas som innehåller hänvisningar till genusvetenskaplig litteratur som finns på universitetsbiblioteket. I databasen hittar du artiklar, böcker, kapitel och uppsatser från 1970 och framåt. KvinnSam är även namnet på det nationella biblioteket för genusforskning. KvinnSam är en del av Göteborgs universitetsbibliotek.
L
-
Lagar
Lagar finns tryckta i böcker eller digitalt i bibliotekets databaser i juridik. Nyare lagar finns fritt tillgängliga på riksdagens webbplats.
-
Lärobokskatalogen 1958-75
Lärobokskatalogen 1958-75 är en inskannad kortkatalog med hänvisningar till läromedel inom svensk grundskola och gymnasium utgivna under åren 1958 till 1975. I Lärobokskatalogen kan du bläddra och beställa fram böcker från bibliotekets magasin. Litteratur inom dessa ämnen fram till 1957 hittar du i Katalog -1957.
-
Läromedel
Läromedel är läroböcker och annat studiematerial som används vid undervisning. Universitetsbiblioteket har läromedel i samtliga ämnen för svensk grund- och gymnasieskola.
-
Läroplaner
Läroplaner för för- och grundskola, gymnasium och vuxenutbildning finns på Pedagogiska biblioteket. Använd Supersök för att hitta läroplaner. Aktuella läroplaner för de olika skolformerna finns också på Skolverkets webbplats.
- Legimus, se Talböcker
- Lexikon, se Ordböcker
-
Libris
Libris är Sveriges nationella bibliotekskatalog. Där hittar du uppgifter om vad som finns att låna eller läsa på alla svenska universitets- och högskolebibliotek och flera forskningsbibliotek.
-
Ljud- och videoinspelningar
Ljud- och videoinspelningar är inspelningar av musik, teater, dans och radio- och tv-program. Du hittar inspelningarna i Supersök, i kortkataloger och i databaser.
- Ljudböcker, se Talböcker
- LP-skivor, se Ljud- och videoinspelningar
M
- Manuskript, se Handskrifter eller Pjäsmanus
-
Materialbibliotek
Materialbiblioteket är en samling med fysiska materialprover som finns på Konstbiblioteket. Samlingen är ett urval av material från databasen Material ConneXion och är öppen för besökare som vill se och känna på de fysiska materialen. Proverna kan inte lånas hem.
- Mikrofilm, se Dagstidningar
- Musiktryck, se Noter
N
O
- Okatalogiserat tryck, se Vardagstryck
-
Ordböcker
En ordbok eller ett lexikon innehåller alfabetiska uppräkningar av ord från ett språk eller ämnesområde, med en förklaring av ordens betydelse på samma språk eller ett annat språk. En ordbok beskriver språket till skillnad från ett uppslagsverk som beskriver världen. Du hittar ordböcker i Supersök.
P
- Papyri, se Papyrus
-
Papyrus
Göteborgs universitetsbibliotek äger en samling av 129 papyrer från Egypten. De äldsta är nära 2000 år gamla och de yngsta ca 1200 år. Merparten av texterna är grekiska, men några koptiska och några arabiska texter finns också i samlingen. Papyrussamlingen är digitaliserad och sökbar i databasen Papyri.info.
- Personarkiv, se Handskrifter
-
Pjäsmanus
Pjäsmanus är avsedda för instudering med repliker och scenanvisningar, ofta glest skrivna för att lämna plats för anteckningar. Humanistiska biblioteket har pjäsmanus från Stadsteatern och Folkteatern i Göteborg, samt från Dramaten i Stockholm. Använd Supersök för att hitta våra pjäsmanus. Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm har stora samlingar pjäsmanus från flera olika teatrar i Sverige. Du kan beställa hit deras material genom att göra ett fjärrlån.
-
Propositioner
Ta reda på vilka propositioner som ligger till grund för lagstiftning genom att söka i SFS-registret på Lagrummet.se. Du hittar sedan propositioner och betänkanden genom att söka i bibliotekets databaser inom juridik eller på riksdagens webbplats. Äldre propositioner finns i tryckta versioner på biblioteket och går att söka efter i Supersök.
-
Publiceringsavgift
När du publicerar i en open access-tidskrift måste du ofta betala en publiceringsavgift till tidskriftsförlaget. Publiceringsavgiften kallas APC, article processing charge.
Anställda vid Göteborgs universitet kan publicera open access med rabatt på hela eller delar av publiceringsavgiften i tidskrifter som indexeras i vår söktjänst.
- Publikationer från Göteborgs universitet, se GUP eller Gupea
R
-
Rättsfall
Rättsfall eller rättspraxis finns tryckta i böcker eller digitalt i bibliotekets databaser inom juridik. Flest rättsfall finner du i databasen InfoTorg. Databasen JUNO och databaser från JP Infonet innehåller också rättsfall från svenska domstolar. På Ekonomiska biblioteket finner du publikationer med rättsfall från svenska domstolar.
- Rättspraxis, se Rättsfall
S
- SFS, se Lagar
- Skeppsjournaler, se Svenska ostindiska kompaniets arkiv
- Småtryck, se Vardagstryck
- SOU, se Statens offentliga utredningar
-
Specialsamlingar
Specialsamlingar hålls ihop av en gemensam egenskap, till exempel tidigare ägare, ämne, tryckare eller ursprung. Universitetsbibliotekets specialsamlingar innehåller framför allt tryckta böcker, men här finns även exlibris, bild- och planschmaterial samt artefakter av olika slag.
-
Statens offentliga utredningar
Statens offentliga utredningar (SOU) är förslag som lämnas till regeringen av olika former av utredningar. SOU i elektronisk form kan du söka fram i databasen SOU-sök eller på regeringens webbplats. SOU i tryckt form finns på Ekonomiska biblioteket och går att söka efter i Supersök.
-
Statistik
Svensk och internationell statistik finns i databaser, på webben och i tryckt form på biblioteken.
-
Stipendier
För att hitta stipendier kan du använda databasen Global Grant som innehåller information om svenska och internationella stiftelser, fonder och stipendier. En annan bra hjälp är universitetets information om stipendier och bidrag.
-
Studentuppsatser
Studentuppsatser från Göteborgs universitet hittar du i Supersök genom att avgränsa på studentuppsatser under publikationstyp. Studentuppsatser från andra svenska universitet hittar du på uppsatser.se eller i Libris uppsök.
-
Supersök
Supersök är universitetsbibliotekets söktjänst och innehåller det mesta av allt material som finns tillgängligt vid Göteborgs universitetsbibliotek.
-
Svenska ostindiska kompaniets arkiv
Universitetsbibliotekets arkiv från Ostindiska kompaniet består av handskrivna skeppsrullor, skeppsjournaler, dagböcker, med mera. Bibliotekets arkiv och kompanihandlingar från ett flertal andra institutioner i Sverige är digitaliserade och sökbara i Svenska ostindiska kompaniets arkiv
T
-
Talböcker
En talbok är en inläst version av en tryckt bok. Endast studenter och anställda som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker.
Du hittar talböcker i Myndigheten för Tillgängliga Mediers katalog Legimus och läser dem i din dator, telefon eller i särskilda spelare.
- Teatermanus, se Pjäsmanus
- Tidningsartiklar, se Dagstidningar
-
Tidskrifter
Universitetsbiblioteket har tidskrifter i elektronisk och tryckt form. För att hitta tidskrifter kan du söka på tidskriftens namn i vår tidskriftslista. Du hittar alla våra tryckta tidskrifter i Supersök.
- Tidskriftsartiklar
U
- Uppsatser, se Studentuppsatser
-
Uppslagsverk
Uppslagsverk (encyklopedier) innehåller alfabetiska eller ämnesordnade uppräkningar av ord, med korta artiklar om ordens betydelse. Uppslagsverk beskriver världen, till skillnad från ordböcker som beskriver språket. Du hittar bibliotekets uppslagsverk i Supersök. Många av de elektroniska uppslagsverken finns också i vår databaslista.
V
-
Vardagstryck
Vardagstryck (efemärt tryck, småtryck) är äldre reklam- och informationsmaterial som ofta har formen av tunna häften, pamfletter eller broschyrer. Universitetsbibliotekets vardagstryckssamling finns på Humanistiska biblioteket.
- Video, se Ljud- och videoinspelningar
- Vinylskivor, se Ljud- och videoinspelningar
Å
-
Årsredovisningar
Ett urval av svenska tryckta årsredovisningar finns på Ekonomiska biblioteket. Digitaliserade svenska årsredovisningar finns i databasen Retriever Business och i Historical annual reports archive hos Swedish House of Finance. Internationella årsredovisningar finns i databasen Capital IQ.
Ö
- Öppna data, se Dataset