Låna på biblioteket

Alla som har fast bostad i Sverige och är över 15 år får låna på universitetsbiblioteket.

Skaffa ett bibliotekskort

Det finns två kort som används för att låna böcker och annat material som kan lånas på universitetsbiblioteket. Du som är student eller anställd vid Göteborgs universitet kan använda ditt GU-kort. Alla andra behöver ett bibliotekskort.

Om GU-kort och bibliotekskort

Hitta och låna

Mycket material står på hyllor där du själv kan hämta och låna hem det. Sök upp materialet i Supersök för att få reda på vilket bibliotek det finns tillgängligt på, och vilken placering det har. Sedan är det bara att hämta boken på hyllan och låna den med ditt GU-kort eller bibliotekskort tillsammans med din PIN-kod i utlåningsautomaten.

Till Supersök

Du kan också beställa och köa på böcker och annat material i Supersök. När materialet du beställt har kommit in får du ett meddelande från biblioteket. I meddelandet finns en kod för avhämtning som du behöver för att hitta materialet på bibliotekets hylla för beställda böcker, i närheten av informationsdisken.

Tips! Om du har glömt ditt bibliotekskort eller GU-kort kan du få hjälp att låna i informationsdisken. Identifiera dig med legitimation. Du kan också logga in i Mina lån och hämta en streckkod som du kan använda i utlåningsautomaterna.

E-böcker hittar du också i Supersök, och dessa läser du genom att logga in. Läs mer om hur du gör för att låna och använda e-böcker.

Hemlån för distansstudenter

Du som är distansstudent vid Göteborgs universitet kan få dina böcker hemskickade. Observera att detta endast gäller dig som bor utanför Göteborgs kommun.

Så gör du för att beställa hem böcker

Låna om och betala avgifter i Mina lån

Logga in i tjänsten Mina lån för att se detaljer om dina lån. Du loggar in med ditt GU-konto eller bibliotekskort. I Mina lån kan du:

  • kontrollera när dina lån ska återlämnas
  • låna om dina lån
  • se om någon annan köar på dina lån
  • se vilka böcker du själv köar på, och vilken plats du har i kön
  • se om du har någon förseningsavgift
  • betala eventuella förseningsavgifter och ersättningskostnader
  • uppdatera din PIN-kod
  • uppdatera dina kontaktuppgifter.

Till Mina lån

Lånetid och regler för omlån

Lånetiden för kursböcker och tidskrifter är 14 dagar. Lånetiden för övriga böcker är 30 dagar. Biblioteket skickar ett meddelande (e-post, SMS eller brev) när det är dags att lämna tillbaka materialet.

Regler för omlån

Principerna för hur ett omlån går till skiljer sig åt mellan olika biblioteksanvändare.

Studenter och allmänhet kan själva låna om alla typer av material, så länge ingen annan står i kö. Max 4 omlån är möjligt per bok.

Anställda vid Göteborgs universitet kan själva låna om sina kursböcker, max 4 gånger. Övriga böcker och tidskrifter lånas om automatiskt, om ingen ställer sig i kö. Böcker lånas om automatiskt upp till 3 år och tidskrifter upp till 2 år.

Lämna tillbaka

När biblioteken är stängda kan du lämna tillbaka böckerna i bokinkast som finns utanför Biomedicinska biblioteket och Humanistiska biblioteket.

Försenad återlämning

Det är ditt ansvar som låntagare att hålla reda på sista återlämningsdatum för det material du lånar på biblioteket, även om du inte fått de påminnelser som vi skickar ut. Se till att dina kontaktuppgifter är korrekta i Mina lån så att våra påminnelser når fram till dig.

Förseningsavgifter och ersättningskostnad

Om du lämnar tillbaka lånade kursböcker för sent måste du betala en förseningsavgift. Om du tappat bort lånat material och inte kan lämna tillbaka, kommer du behöva betala en ersättningskostnad för materialet.

Förseningsavgiften för kursböcker är 10 kronor per bok och försenad dag. Avgiften blir högst 140 kronor per bok.

Ersättningskostnad för förlorat material är en fast summa på 600 kronor. Den summan visas automatiskt i Mina lån när lånet är mer än 14 dagar försenat. Om du hittar boken och lämnar tillbaka den försvinner ersättningskostnaden ur Mina lån. Observera att en redan inbetald ersättningskostnad inte kan återbetalas, även om du senare hittar och lämnar tillbaka materialet.

Ditt bibliotekskort spärras för lån vid en skuld på 70 kronor eller mer. När böckerna är återlämnade och skulden är betald kan du låna som vanligt igen. Både förseningsavgifter och ersättningskostnader kan betalas i Mina lån eller på något av våra bibliotek.

Låneregler

Informationen på den här sidan är ett urval av rutiner och regler för hur du gör när du vill låna från universitetsbiblioteket. En mer utförlig sammanställning finns i våra regler för användning av Göteborgs universitetsbibliotek.

Kontakta oss om att låna

Kontakta ett av våra bibliotek om du behöver hjälp med dina lån.

  • Beskriv din fråga