Nationellt bibliotekssamarbete digitiserar svenskt tryck

Att digitisera svenskt tryckt material från 1400-talet till nutid är målet för ett samarbete mellan Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå.

Detta digitiseras i projektet

Det material som digitiseras är till exempel böcker, tidningar, tidskrifter, rapporter och läromedel utgivna i Sverige. Det finns sedan tidigare en hel del digitiserat material, både hos de olika biblioteken och i till exempel Litteraturbanken, men i och med samarbetet tar biblioteken ett helhetsgrepp för att systematiskt digitisera och tillgängliggöra hela det svenska trycket.

I och med digitiseringen producerar biblioteken forskningsdata när materialet får nya användningsområden och kan analyseras med nya metoder. Därför sker digitiseringen enligt internationella standarder och i samarbete med andra digitiseringsaktörer. Materialet skannas eller fotograferas sida för sida och texten OCR-tolkas, det vill säga konverteras till sökbar text.

Hitta och använd det digitiserade materialet

Biblioteken digitiserar material som finns i deras egna samlingar och materialet går sedan att hitta i den nationella katalogen Libris. Hela dokumentet blir tillgängligt i fulltext via olika publiceringsplattformar. En ambition för samarbetet är att också göra det lättare att använda digitiserat material, till exempel via öppen länkad data.

Fakta om samarbetsprojektet

Samarbetet mellan biblioteken inleddes 2020 genom undertecknandet av en avsiktsförklaring.

Ladda ner avsiktsförklaringen

Följ projektet på Linkedin

Kontaktpersoner

Karin Byström, projektledare, Uppsala universitetsbibliotek
E-post: karin.bystrom@ub.uu.se
Telefon: 018 - 471 33 69