Workshop om publicering av din forskning

Fredag 23 september, kl. 09:00 - 11:00
Zoom

Denna workshop kommer att fokusera på olika vanliga frågor om publicering av forskning (utvärdering av tidskrifter, öppen tillgång) och forskningseffekt (synlighet, citeringar). Du får chansen att prova olika verktyg och diskutera publiceringsfrågor i mindre grupper.

Om evenemanget

Det finns många delar att fundera på då du skall publicera din forskning och flera frågor brukar hamna hos oss på biblioteket. Vi erbjuder nu ett tillfälle där vi samlat svaren på ett antal av dessa frågor. Vi kommer att fokusera på främst fyra områden:

Välja tidskrift/förlag

Vad är viktigt att undersöka då du skall välja tidskrift eller förlag för publicering? Hur undviker du oseriösa tidskrifter/förlag/konferenser? Vi tittar på verktyg för att hitta tidskrifter/förlag utifrån olika kriterier.

Open Access

Var kan du hitta tidskrifter och förlag där du kan publicera din forskning öppet tillgänglig? Biblioteket har avtal med många förlag för att täcka publiceringskostnaden (APC – article processing charges) som ofta är betalningsmodellen för OA-publicering. Vi visar dej hur du enkelt hittar och utnyttjar dessa avtal. Vi går också igenom hur du väljer licens för din publikation och hur du kan parallellpublicera den.

Forskningsgenomslag

Hur kan du öka din synlighet? Vad innebär citeringar, h-index och impact factor? Vi visar dej några enkla vägar till att skapa överblick över ditt eget område samt vilka databaser och sociala medier det kan vara extra viktigt att ha lite koll på.

GUP (Gothenburg University Publications)

Du vet säkert att du skall registrera alla dina publikationer i databasen GUP – men varför är det viktigt? Vi pratar om hur data i GUP används och hur du kan använda GUP.

Tillfället kommer att vara interaktivt och du kommer att få testa olika verktyg och diskutera frågor i smågrupper. Workshopen hålls i Zoom och vi som håller i tillfället är bibliotekarier från våra olika bibliotek på GU.

  • Evenemangstyp: Webbinarium
  • Målgrupp: Forskare