Kulturdebatt: Satsa på storskalig digitalisering av det svenska trycket
Bara fem till tio procent av det svenska tryckta kulturarvet är digitaliserat i dag. Det är dags för regeringen att, likt andra länder, besluta om en storskalig satsning, skriver företrädare för Kungliga biblioteket och de stora universitetsbiblioteken i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Sverige ligger efter andra länder när det gäller digitaliseringen av kulturarvet – och det behövs en utökad statlig satsning på en storskalig digitalisering av det svenska trycket. Det lyfter styrgruppen för Det digitaliserade svenska trycket (DST-samarbetet) i en debattartikel i Göteborgsposten. Kungliga Biblioteket, och de fem universitetsbiblioteken i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Umeå, är redo att skala upp digitaliseringen. Det faktum att Sverige ligger efter i digitaliseringen av kulturarvet riskerar att påverka forskning, innovation och öppenhet på ett negativt sätt. För att hålla en rimlig takt i arbetet krävs att staten avsätter särskilda medel, säger Morgan Palmqvist på Göteborgs universitetsbibliotek:
– Biblioteken har stora tryckta samlingar som skulle kunna få nytt liv genom digital tillgång, men tyvärr finns inte ekonomiska förutsättningar för att långsiktigt öka produktionen.
Mer information
Läs mer om Digitalisering av det svenska trycket (DST-samarbetet) på Kungliga bibliotekets webbplats
Kontakt
Karin Byström, karin.bystrom@ub.uu.se Uppsala universitetsbibliotek, projektledare för DST-samarbetet