Organisationer och aktioner
Innehåll
Fredrika-Bremer-förbundet | Svenska kvinnors vänsterförbund | Grupp 8 | Kvinnoligan | Arbetets kvinnor | Lesbisk kamp | Läs mer |
Under 1960- och 1970-talen grundades en mängd politiska organisationer i Sverige. Även kvinnorörelsen organiserade sig på ett nytt sätt. Det som var nytt både vad gällde politiska organisationer och den nya kvinnorörelsen var den starka vänsterorienteringen och sättet att arbeta. Man satsade på utåtriktad verksamhet, demonstrationer, aktioner och tidskriftsförsäljning på gator och torg.
Det hade naturligtvis funnits kvinnoorganisationer tidigare, likaväl som politiska organisationer, och de flesta av de stora politiska partierna hade särskilda kvinnoorganisationer.
Fredrika-Bremer-förbundet

Svenska kvinnors vänsterförbund
1914 bildade läkarna Ada Nilsson och Julia von Sneidern Kinberg föreningen Frisinnade Kvinnor.

Grupp 8

8 mars 1971 demonstrerade ett tiotal kvinnor från Grupp 8 i Stockholm för bl.a. fri abort och fler daghem. 1972 höll Grupp 8 och SKV det första offentliga 8-marsmötet och redan året därpå arrangerades möten och demonstrationer på många andra orter. Internationella kvinnodagen blev sedan en årlig manifestation med allt fler deltagare i hela landet. 8 mars 1978 demonstrerade enbart i Stockholm cirka 2 000 personer. På det internationella planet deltog man i Kvinnornas international, med parollen "Systrar i hela världen, förena er!". Internt arbetade man med "consciousness-raising", för att höja den egna medvetenheten om manssamhällets och patriarkatets makt. Parollen var "Det personliga är politiskt!".
När Grupp 8 var som störst fanns det lokalgrupper på ett trettiotal platser i Sverige. Under 1980-talet minskade intresset för både politik och kvinnorörelse i landet, men Kvinnobulletinen fortsatte att
komma ut ända till 1996.
Grupp 8 beskrivs utförligt i avdelningen Historik.
Feministiskt manifest 1973. Översättning ur Redstockings manifest.
Internationella kvinnodagen, demonstration i Göteborg 8 mars, fest i Folkets Hus, u.å.
Internationella kvinnodagen, demonstration i Göteborg 8 mars 1973.
Utvärdering av 8 marsdemonstrationen i Göteborg 1973.
Internbulletin 1973:2, omslag.
Rapport från Västra Gruppen, april 1973.
Kvinnoligan i Lund

Medvetandehöjningen blev ett redskap för medlemmarna i Kvinnoligan att börja bryta traditionella föreställningar om vad som förväntades av en kvinna men också en möjlig väg till att börja förändra sitt liv. Syftet var att kvinnor skulle få ett ökat självförtroende och tillsammans med andra kvinnor börja organisera sig mot kvinnoförtrycket. Strategin blev att söka upp kvinnor i bostadsområden, organisera möten på bibliotek m.m. och samtala med andra kvinnor om deras erfarenhet av kvinnoförtrycket. Idén var att utveckla en kvinnosolidaritet.
I februari 1971 arrangerade studentaftonutskottet i Lund ett möte med rubriken "Kvinnokamp". Representanter från Rødstrømperne i Danmark, Women´s Liberation i London och Grupp 8 i Stockholm bjöds in till mötet som samlade över 1 000 personer, varav några män. Det här var det första kvinnomötet i sitt slag i Sverige. Från läktaren i kårhuset hade kvinnoaktivisterna täckt över porträtten av berömda män som Rydberg och Tegner och hängt banderoller med kvinnonamn som Rosa Luxemburg, Angela Davis och Sara Lidman. Affischer med texten "Systrar tillsammans är vi starka och vackra" och "Vi måste återerövra vår historia. Vi måste skapa en framtid" dekorerade salen. Podiet var draperat med en röd tygbanderoll med orden "Systerskap är makt", omgivna av kvinnotecknet med knytnäven.
Resultatet av mötet blev att åtskilliga kvinnor gick med i Kvinnoligan och under våren 1971 bildades flera basgrupper. När Kvinnoligan höll ett informationsmöte på Stadsbiblioteket i december 1971 kom över 400 kvinnor och många stod utanför eftersom de inte fick plats. Följande dag stod det i pressen: "Medan Kvinnoligan ropade om förtryck och manssamhälle satt männen utanför och passade barnen."
Kvinnoligan upplevde under en period en enorm tillströmning av nya medlemmar vilket samtidigt betydde kvinnogruppens nedgång. Kännetecknande för Kvinnoligans organisationsstruktur, liksom även för andra delar av kvinnorörelsen, var en anti-hierarkisk organisationsform som byggde på att alla skulle aktiveras, ingen skulle styra eller leda någon annan. Denna struktur fungerade dock inte alltid när det gällde att ta hand om alla de nya medlemmarna och många lämnade kvinnogruppen efter en kort period av aktivism. Parallellt med ökningen av medlemmar tog Kvinnoligan våren och sommaren 1972 initiativ till en målsättningsdebatt om vilket slags kvinnorörelse de skulle bygga. En diskussion som inte ledde framåt och som också ledde till att många lämnade organisationen. Redan hösten 1973 började Kvinnoligan upplösas.
Vid tiden för den nya kvinnorörelsens framväxt och utveckling i början av 1970-talet fanns det således två olika riktningar för kvinnokampen, en mer socialistfeministisk och en mer radikalfeministisk. Däremot blev dessa riktningar inte renodlade vare sig i Grupp 8 Stockholm eller i Kvinnoligan utan kvinnoaktivisterna i de båda grupperna lät sig influeras av varandra, vilket samtidigt ledde till spänningar om vilken strategi som var mest lämplig för kvinnokampen.
Arbetets kvinnor

En grundläggande kritik var även att Grupp 8 blivit allt mer teorilös. Därför började Arbetets kvinnor 1974 ge ut tidskiften Rödhättan som skulle föra en marxistisk kvinnodebatt. I denna publicerades texter av Clara Zetkin och Alexandra Kollontay, artiklar om arbetarklasskvinnornas historia och nuvarande situation. Vidare fanns artiklar om barnens situation, om antiauktoritär barnuppfostran och marxistisk pedagogik. Arbetets kvinnor fungerade främst som en studieorganisation men det bildades också en grupp för de LO-anslutna och en grupp för de TCO-anslutna kvinnorna som stöd i deras kvinnopolitiska arbetsplatsarbete. I Stockholm organiserade Arbetets kvinnor drygt 100 kvinnor och det bildades arbetsgrupper i Malmö med ett 20-tal medlemmar samt sympatisörer i Lund och Göteborg. I början av 1980-talet fick Arbetets Kvinnor en inriktning som allt mer liknade Grupp 8:s, med basgrupper och intresse för frågor kring sexualitet och feminism.
Lesbisk kamp

Den nordiska lesbiska rörelsen fick sitt genombrott 1974 efter en konferens i Oslo. Där deltog lesbiska kvinnogrupper från bl.a. Malmö, Stockholm och Göteborg, vilket resulterade i bildandet av Lesbisk Front. 1975 hölls den andra nordiska lesbiska konferensen i Stockholm. En viktig del av dessa konferenser var att träffas och utbyta erfarenheter från det lokala arbete som bedrevs på de olika orterna. På konferenserna diskuterades även olika aktioner, det speciella förtrycket mot lesbiska, sexualitet och parrelationer.

Flygblad från Kvinnogruppen inom RFSL, Göteborg.
Lesbiska feminister - vad är det?
Vad är lesbisk front?
Läs mer
Fredrika-Bremer-förbundet
RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande
SKV, Svenska kvinnors vänsterförbund